Skip to main content

scholen (NME)

educatie natuur & milieu

ontdek, beleef, ervaar & leer

dichterbij de natuur

natuur- & milieu educatie

Bij Om de dobben willen we kinderen graag leren over de natuur. Door hen op een speelse manier te laten ontdekken, beleven en ervaren en zo te laten genieten van al het moois om hun heen. We willen kinderen al op jonge leeftijd in contact brengen met de natuur in de eigen leefomgeving, zodat mede de basis wordt gelegd voor gezond en milieubewust gedrag. Bovendien worden kinderen toegerust om duurzame keuzes te kunnen maken en uitgedaagd tot betrokken burgerschap!

bijzonder & waardevol

Programma voor scholen

lesprogramma en activiteiten

Bij Om de dobben zijn er arrangementen en lesmateriaal voor het onderwijs op het gebied van Natuur en Duurzaamheid. Het is mogelijk om educatief materiaal te lenen, zoals compleet verzorgde leskisten en veldwerkmateriaal.
Er wordt continu gewerkt aan het onderdeel NME. Qua programma werken we daarin ook samen met andere partners op het vlak van NME (de Klyster, NME-Achtkarspelen, NME-Tytsjerksteradiel en andere groene organisaties zoals Staatsbosbeheer, It Fryske Gea en Landschapsbeheer Friesland).

meer informatie over programma en kosten

Heeft u als school interesse en bent u benieuwd naar de mogelijkheden bij Om de dobben? U kunt ons bellen op 0511-227800 of 06-28362538 of een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kunt vragen naar Theunis Pietersma.

Activiteiten

Maskerbij-bende
(programma IVN i.s.m. de Klyster)

Door IVN Natuureducatie is een super leerzame bijenexcursie opgezet voor klassen. Deze wordt georganiseerd i.s.m. de Klyster. Er gaat een gids mee, die alles begeleidt. Lijkt het jou leuk om dit te doen met je klas, neem dan een kijkje op de website van de Klyster en meld je aan. Boeken is ook mogelijk via Pingo en Pet. Pingo & Pet verzorgt natuur, milieu en duurzaamheidseducatie voor het basisonderwijs in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel.

Speurtocht/rugzakroute
(programma IVN)

Door Speurtocht: op reis door de geschiedenis in de natuur. Het verhaal van Fredau en Redlef vormt de rode draad in de nieuw ontwikkelde rugzakroute rondom de brasserie. Een route over de geschiedenis van het landschap, ontwikkeld door IVN Natuureducatie . Deze route kun je met of zonder de ontwikkelde rugzak volgen. Het rugzakje is gratis; als je met rugzak wil lopen moet je wel vooraf reserveren (telefonisch of per mail).  

Spelenderwijs leren over vroeger
Met deze route kunnen kinderen buiten de gebaande paden in de huid kruipen van 'Fredau en Redlef'. Ze gaan hout sprokkelen, bessen en granen fijnmalen en een muizenval maken. Ook kunnen ze ervaren dat er vroeger hele andere vaardigheden nodig waren om te overleven dan die ze nu leren op school. De rugzakroute is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar onder begeleiding van hun ouders. Naast gezinnen met kinderen is de route, die ongeveer een uur duurt, is de route ook heel geschikt voor groepen zoals schoolklassen, kinderfeestjes e.d. Er zijn verschillende zomer- en winterprogramma’s, wisselend met de de flora en fauna van het moment. Ben je klaar? Dan kun je nog heerlijk spelen in de speelweide. 

Leuk idee? Aanmelden kan via de website van De Klyster of via Pingo en Pet. Pingo & Pet verzorgt natuur, milieu en duurzaamheidseducatie voor het basisonderwijs in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel.

In de kapschuur, de natuur en de speelweide

Voor de activiteiten maken we gebruik van de verbouwde kapschuur en uiteraard van de prachtige omgeving rondom onze brasserie. Ook de speelweide is beschikbaar om te spelen.